październik
Poniedziałek – 2.10.23 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Pampuchy z musem owoce leśne /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówka, jeżyna, malina, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,schab pieczony, papryka czerwona
Wtorek – 3.10.23 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, ketchup, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami z bagietki /wywar warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Filet drobiowy w japońskiej panierce „panko”, ziemniaki, mizeria /filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%,świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, mango/z płatkami owsianymi /gluten/i kukurydzianymi
Środa –4.10.23 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata żurawinowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Eskalopki z kurczaka, kasza jęczmienna,fasolka szparagowa z masłem /mięso mielone drobiowe, jajka, bułka tarta - gluten, przyprawy, kasza jęczmienna – gluten, fasolka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń czekoladowy /mleko, mąka ziemniaczana, kakao, cukier/, pałki kukurydziane+ owoc sezonowy
Czwartek - 5.10.23 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, dżem owocowy, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Bułka z ziarnami z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka, ziarna/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/, ogórek
Piątek – 6.10.23 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna – jajeczna/tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy/mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, sok z pomarańczy, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto cytrynowo - imbirowe /mąka pszenna - gluten,mąka razowa - gluten,cytryna, jabłko, imbir świeży, cukier trzcinowy, jaja,proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 9.10.23 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, ryż, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Makaron „świderki” z serem białym i brzoskwinią /makaron pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, brzoskwinia, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,ser żółty /z mleka/, papryka
Wtorek – 10.10.23 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasta włoska: twarożek z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/,pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa ziemniaczano - warzywna z zieloną pietruszką /wywar mięsny: kiełbasa, warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zielona pietruszka, ziemniaki, przyprawy/
Sznycelek mielony, kasza perłowa,buraczki zasmażane/mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta – gluten, kasza perłowa – gluten,, buraki, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Galaretka wiśniowa /woda, żelatyna, wiśnie mrożone, cukier brązowy/, biszkopty /mąka pszenna- gluten, jajko, mleko/
Środa – 11.10.23r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona, herbata z cytryną
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur/kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem/filet z indyka, mąka poznańska - gluten, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, przyprawy, ziemniaki,kapusta pekińska, ogórek, pomidor, oliwa/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi i chrupkami kukurydzianymi
Czwartek – 12.10.23 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami/mięso mielone wołowe, marchewka, seler, papryka, czosnek, koncentrat pomidorowy 30%, mąka z amarantusa /pszenna - gluten, przyprawy/
Kluski śląskie z sosem warzywnym, surówka chińska/ziemniaki, mąka pszenna- gluten, mąka ziemniaczana, jajka, marchewka, seler, cukinia, papryka czerwona cebula, śmietana 18% z mleka, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy
Piątek - 13.10.23 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem /jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek/, papryka,kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krem z dyni, batatów i marchewki z mleczkiem kokosowym i groszkiem ptysiowym /wywar warzywny: marchewka, bataty, dynia, seler, ziemniaki, jogurt naturalny z mleka, mąka pszenna, żytnia – gluten, mleczko kokosowe, imbir, czosnek, groszek ptysiowy: mąka pszenna – gluten, jajko, przyprawy/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z ryb białych, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, powidła śliwkowe+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 16.10.23 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz biały kiełbasą i ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Makaron „muszelki” z prażonymi jabłkami oraz polewą jogurtowo - cynamonową /makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia/
Kompot
Podwieczorek
Bułka z ziarnami z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka, ziarna/, mozzarella /z mleka/ z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 17.10.23 r
Śniadanie
Chleb graham/mąka żytnia, pszenna – gluten/, z twarogiem /z mleka/ i konfiturą owocową, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Podudzia pieczone, ziemniaki mizeria/podudzia pieczone, ziemniaki,świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy pomarańczowy/sok z pomarańczy, mąka ziemniaczana, woda, cukier/,wafle ryżowe, ½ jabłka
Środa – 18.10.23 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Strogonoff z szynki z papryką i pomidorami, kasza bulgur, ogórek kiszony /szynka wieprzowa, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka, cebula, pieczarki, ogórek konserwowy, cukinia, pomidory, papryka, kasza bulgur - gluten, ogórek małosolny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem z malin /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/, ciasteczka cytrynowe /masło, cukier puder, jajka, sok z cytryny, mąka pszenna - gluten,proszek do pieczenia- gluten/
Czwartek - 19.10.23 r
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku /płatki jaglane, mleko/, chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, papryka, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami /wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny
Grillowany kurczak z ryżem i warzywami /filet z kurczaka, ryż, cebula, cukinia, papryka, brokuł, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkami i dynią /mąka pszenna - gluten,mąka razowa, jabłka, dynia, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Piątek – 20.10.23 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta rybna ze szprotki w pomidorach /szprotka - ryba, ser biały, papryka, cebula, przyprawy/, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pieczonej papryki, pomidorów z grzankami/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, papryka, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową/mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,jajko, ogórek zielony
Poniedziałek – 23.10.23 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Ryż z musem truskawkowym /ryż, truskawki, jogurt naturalny z mleka, cukier trzcinowy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, schab pieczony, papryka czerwona
Wtorek – 24.10.23 r
Śniadanie
Bułka kajzerkaz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, zielona pasta z awokado z serem białym, pieczonymi warzywami i mielonymi pestkami słonecznika /ser biały z mleka, awokado, marchewka, brokuł, cukinia, pestki słonecznika, jogurt naturalny z mleka/,ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Krem wielowarzywny z grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler, brokuł, kalafior, groszek zielony, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Klopsy w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, oliwa, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/,biszkopty /mąka pszenna- gluten, jajko, mleko/
Środa – 25.10.23r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony, herbata żurawinowa
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki /ogórek kiszony, pomidor, cebula, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, powidła śliwkowe+ owoc sezonowy
Czwartek - 26.10.23 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, sos jogurtowo – majonezowy, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny: marchewka, pietruszka, seler, pomidory, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna - gluten, jajka,śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Leniwe z musem z borówek i jogurtem naturalnym/mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, borówki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, papryka
Piątek – 27.10.23 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko, ziemniaki, fasolka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto „buraczane brownie” /mąka pszenna - gluten,mąka razowa - gluten, buraki, kakao naturalne, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 30.10.23 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Pampuchy z musem bananowym /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, banany, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona
Wtorek –31.10.23 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, pomidor
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy /jogurt naturalny z mleka/, pałki kukurydziane
Środa – 1.11.23 r
Czwartek - 2.11.23 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, ogórek świeży, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, ziemniaki, pietruszka natka, przyprawy/
Racuszki z jabłkami/mleko 2,0%, mąka tortowa- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, jabłka/
Kompot
Podwieczorek
Bułka z ziarnami/mąka pszenna, mąka żytnia – gluten/ + twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem /ser biały z mleka, miód/
Piątek – 3.11.23 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem /jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek/, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami z bagietki /wywar warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z ryb białych, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger śmietankowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus śmietankowy: masło z mleka, cukier, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy