lipiec
Poniedziałek – 1.07.24 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna 650 – gluten, mąka żytnia 720 - gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek zielony,herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Ryż z musem ze świeżych truskawek /ryż, świeże truskawki, jogurt naturalny z mleka, cukier trzcinowy/
Kompot
Podwieczorek
Chlebek kukurydziany z masłem/mąka kukurydziana,mąka pszenna– gluten, mąka żytnia– gluten woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella /z mleka/ z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 2.07.24 r
Śniadanie
Chleb foremka „cegiełka” z masłem /mąka pszenna 650 – gluten, mąka pszenna 500 – gluten, mąka żytnia 720 - gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/,jajko,sos ketchupowo – majonezowy, szczypiorek, herbata owocowa
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami z bagietki /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Wolno pieczony schab w sosie własnym,kasza perłowa, surówka zburaczków z jabłkiem /schab, mąka typ 500 - gluten, kasza perłowa – gluten,buraki, jabłko, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z truskawkami i chrupkami kukurydzianymi
Środa – 3.07.24 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku/mleko, kasza manna - gluten/, chleb wiejski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna - gluten, mleko w proszku, mleko/, papryka, herbata z cytryną
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten/
Filet drobiowy panierowany, młode ziemniaki, mizeria/filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z musem z malin /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/, pałki kukurydziane
Czwartek - 4.07.24 r
Śniadanie
Chleb żytni razowy z masłem /mąka żytnia razowa 2000 - gluten, mąka pszenna 650 – gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/ z twarogiem /z mleka/ i konfiturą owocową, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ryż, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Bułka z ziarnami z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka, ziarna: siemię lniane, słonecznik, sezam/, ser żółty /z mleka/, pomidor
Piątek – 5.07.24 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka graham 2000 - gluten, mąka pszenna 650 – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, pasta rybna z łososia /łosoś - ryba, ser biały, papryka, cebula, przyprawy/,herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki, jabłka i brzoskwini/mąka pszenna- gluten, mąka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, brzoskwinia, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto cytrynowe z imbirem /mąka pszenna - gluten,mąka razowa, frużelina cytrynowa, skórka z cytryny, świeży imbir, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy, cukier trzcinowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 8.07.24 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna 650 – gluten, mąka żytnia 720 - gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, kiełbasa krakowska, ogórek małosolny, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny: marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, mąka pszenna- gluten, przyprawy/
Pampuchy z musem ze świeżych truskawek /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, świeże truskawki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka graham 2000 - gluten, mąka pszenna – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/,szynka gotowana,pomidor
Wtorek – 9.07.24 r
Śniadanie
Chleb wiejski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, wiejski twarożek ze szczypiorkiem /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata żurawinowa
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Gulasz z szynki po węgiersku z makaronem „świderki”, ogórek kiszony /makaron pszenny – gluten, jajko, mięso: szynka wieprzowa, mąka typ 500 - gluten, ogórek kiszony, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna 500 – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/+ powidła śliwkowe + kalarepka
Środa – 10.07.24 r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymii żurawiną/mleko, płatki jęczmienne – gluten/, bułka kajzerkaz masłem /mąka pszenna 500 – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/,ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pieczonych buraczków z czosnkiem i groszkiem ptysiowym /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, czosnek, groszek ptysiowy: mąka pszenna- gluten, jajko, przyprawy/
Filet drobiowy zapiekany z serem mozarellai pomidorem, młode ziemniaki, surówka wiosenna /filet z kurczaka, ser mozzarella z mleka, pomidor, kapusta pekińska, ogórek świeży, pomidor, rzodkiewka, sos vinegrette: oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Bułeczka wodna /mąka pszenna 500, woda, drożdże sól/ + owoce sezonowe: truskawki lub arbuz
Czwartek - 11.07.24 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka graham 2000 - gluten, mąka pszenna – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/,schab pieczony, papryka, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krupnik warzywny na kaszy jęczmiennej z ziemniakami i zieloną pietruszką /kasza jęczmienna - gluten, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Naleśniki z jabłkami i polewą jogurtową /mąka pszenna - gluten, mąka żytnia- gluten, jajka, mleko 1,5%, jabłka, cukier brązowy, jogurt naturalny z mleka/
Kompot
Podwieczorek
Bułka z ziarnami z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka, ziarna/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/, ogórek zielony
Piątek – 12.07.24 r.
Śniadanie
Chleb staropolski(żytni domowy)z masłem /mąka żytnia 720 - gluten, mąka pszenna 650 – gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem /jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek/, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, świeży koperek, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Paluszki rybne, młode ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem /filet z ryb białych, mąka typ 500 - gluten, olej słonecznikowy, woda, skrobia ziemniaczana, sól, drożdże, ziemniaki, masło z mleka, fasolka szparagowa, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto buraczane „brownie” z kawałkami gorzkiej czekolady /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, jaja, olej rzepakowy, kakao naturalne, buraki, gorzka czekolada, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia –gluten/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 15.07.24r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna 650 – gluten, mąka żytnia 720 - gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, szynka wiejska, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Makaron „muszelki” z serem białym i musem ze świeżych borówek /makaron pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, świeże borówki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb słonecznikowy ciemny z masłem /mąka pszenna 650 – gluten, mąka żytnia 720 - gluten, pszenica prażona, ziarna słonecznika, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek
Wtorek – 16.07.24 r
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku /płatki jaglane, mleko/, chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/ i konfiturą owocową, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ryż, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Duszony filet z indyka w sosie koperkowym, kasza jęczmienna,surówka z białej kapusty z marchewką/filet z indyka, mąka poznańska - gluten, śmietana 18% z mleka, świeży koperek,kasza jęczmienna – gluten, biała kapusta, marchewka, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń czekoladowy/mleko, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao, kurkumina, cukier/,pieczywo chrupkie 3 zboża/mąka pszenna, żytnia – gluten/
Środa – 17.07.24 r
Śniadanie
Bułeczka kukurydziana z masłem /mąka kukurydziana,mąka pszenna 650 – gluten, mąka żytnia 720 – gluten woda, drożdże, sól, masło z mleka/, jajko, pomidor, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, mięso wołowe, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten/
Podudzia pieczone,młode ziemniaki, młoda kapusta gotowana z koperkiem /podudzia z kurczaka, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kapusta biała, mąka orkiszowa - gluten, koperek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka graham 2000 - gluten, mąka pszenna – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/
Czwartek - 18.07.24 r
Śniadanie
Chleb staropolski(żytni domowy)z masłem /mąka żytnia 720 - gluten, mąka pszenna 650 – gluten, kwas żytni - gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem „muszelki” i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: gluten, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, przyprawy/, sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki /ogórek kiszony, pomidor, cebula, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy (borówkowy) z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/,ciasteczka kruche domowe/masło, tłuszcz roślinny, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąka pszenna, żółtka jajek, cukier/
Piątek – 19.07.24 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka graham 2000 - gluten, mąka pszenna 650 – gluten, woda, drożdże, sól, masło z mleka/, pasta rybna – jajeczna/tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,herbata owocowa
Obiad
Krem z soczewicy z pomidorami, czosnkiem i grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler; soczewica, pomidory pelatti, czosnek, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Racuszki z jabłkami/mleko 2,0%, mąka tortowa- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, jabłka/
Kompot
Podwieczorek
Tortilla z szynką, serkiem śmietanowym, pomidorem i sałatą zieloną /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, sól, olej rzepakowy, mleko, przyprawy/+ owoc sezonowy